Direct na het overlijden

Wat te doen direct na overlijden?

Wat kan ú als eerste doen wanneer u thuis met een overlijden te maken krijgt? Voordat u contact opneemt met MAREA moet er eerst een (huis)arts bij u langs komen om het overlijden vast te stellen. Nadat de huisarts geweest is kunt u MAREA bellen, 24 uur per dag. De uitvaartbegeleider van MAREA zal u vragen stellen om er achter te komen hoe de situatie is en of wij vast iets voor u kunnen betekenen. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de verzorging en de opbaring van de overledene. Wie daarbij aanwezig willen of kunnen zijn. De tijden waarop dit alles gebeurt worden met u in overleg bepaald. De mogelijkheid om thuis te worden opgebaard of dat u wenst dat de overledene naar een rouwcentrum wordt overgebracht, etc.

Overlijdt men in het ziekenhuis of in een instelling, dan zullen de verpleegkundigen of verzorgenden de procedure met u bespreken. Indien u dit niet kunt of wilt, kan MAREA dit voor u doen. De tijd dat de uitvaartbegeleider van MAREA bij u langs komt kan per telefoon worden besproken. Hierover kunt u meer lezen bij Het eerste gesprek.

Misschien kunt u, voordat we bij u langs komen, vast het een en ander opzoeken waar we wat mee kunnen tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld het trouwboekje waarin alle benodigde informatie staat m.b.t. de overledene, een ID-kaart, of rijbewijs van de overledene. Tevens is het ook handig vast een ID-bewijs of rijbewijs van de opdrachtgever van de uitvaart gereed te leggen voor de uitvaartbegeleider, dit is nodig om de administratie af te handelen.