Marea Uitvaart volgt de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet en geeft hier eventuele updates. Marea volgt de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD op. Daarnaast is er afstemming met relevante organisaties in de uitvaartbranche. Maar wat betekent dat als een dierbare overlijdt aan het coronavirus? En gaat het rouwbezoek en de uitvaart wel door? Hieronder vindt u de belangrijkste en meest gestelde vragen.
Staat uw vraag er niet bij? Stel deze dan aan de medewerkers van Marea via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-407 96 513.
Laatste update: 26 november 2021
Aangezien de regels rondom de coronamaatregelen soms wekelijks worden aangepast, is het voor ons onmogelijk hier steeds alle regels uit te leggen. Zodra wij uw vertrouwen krijgen om met u de uitvaart van uw dierbare te regelen, kijken we op dat moment naar de geldende maatregelen. Hierbij denken wij graag in oplossingen en niet in beperkingen om toch een mooi, warm en persoonlijk afscheid te organiseren.
Marea doet er alles aan om ook nu de kwaliteit van de dienstverlening op het hoge niveau te houden en te laten voldoen aan de verwachtingen. We ontkomen er niet aan dat we op andere manieren moeten werken dan we gewend zijn. Marea staat voor een liefdevol, waardig en persoonlijk afscheid voor iedereen. Dat is en blijft ons uitgangspunt, ook nu de bestrijding van het Coronavirus om aanpassingen vraagt in ons beleid. We blijven nabestaanden met raad en daad bijstaan vanuit onze persoonlijke, zorgzame en praktische dienstverlening.
Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart zijn?
Sinds kort geldt weer de anderhalve meter maatregel. Het aantal gasten is daarbij afhankelijk van de grootte van de gekozen uitvaartlocatie. In crematorium Middelburg is dit bijvoorbeeld 60 personen. Veel locaties en kerken bieden tegenwoordig livestream aan. Zo kunt u andere dierbaren toch met u mee laten leven in het moment van afscheid nemen.
Het gebruik van de QR-code is voor uitvaarten (nog) niet nodig. Het dragen van een mondkapje tijdens het verplaatsen binnen een locatie is verplicht.
Hoe kan ik iemand condoleren nu handen schudden nog steeds niet is toegestaan?
Wij hebben hiervoor drie andere manieren van condoleren bedacht: door de eigen hand op het hart te leggen, de handen ineen te vouwen voor de borst of door in de lucht een handkus te geven. Bij het regelen van de uitvaart zal de MAREA-medewerker dit onderwerp met de nabestaanden bespreken. Zij kunnen ervoor kiezen dat aan het eind van een afscheidsdienst de MAREA-medewerker deze of zelfgekozen manieren door de nabestaanden van condoleren onder de aandacht brengt. Tegenwoordig kiezen we niet snel meer voor het opstellen van een rijtje voor de condoleance. Dit maakt het alleen maar extra ongemakkelijk.
Het blijft nog steeds onwennig, zeker als u afscheid neemt van een dierbaar iemand, maar zo dragen we de zorg voor elkaar.
Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?
U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier. U kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer 06-407 96 513. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. De MAREA-medewerker aan de telefoon zal ook vragen of u als nabestaande gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten, niezen en koorts.
Deze klachten ziet het RIVM als mogelijke signalen voor een besmetting met het coronavirus. U krijgt telefonisch uitleg over hoe de uitvaart wordt geregeld.
Kan de uitvaart van een besmet persoon doorgaan?
Uitvaarten kunnen doorgaan. Uw dierbare krijgt vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is besmet. Rouwbezoeken kunnen ook doorgaan. Wij volgen een hygiëneprotocol waarin ook de zorg voor overledenen met verhoogd besmettingsrisico is beschreven. Zo dragen onze medewerkers waar nodig bijvoorbeeld extra beschermende kleding. Nabestaanden krijgen hierover uitleg. De kans op verspreiden via een overleden persoon is klein.
Kan iemand met het coronavirus thuis opgebaard worden?
Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open. Handcontact met de overledene door de nabestaanden kan ook, mits daarna de handen goed gewassen worden of gebruik gemaakt wordt van handalcohol.
Is iemand die is overleden aan het coronavirus nog besmettelijk?
Het RIVM heeft op deze vraag laten weten dat de overleving van het virus na overlijden van de patiënt, kort is. Bij lage temperaturen (door koeling) en bij hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Na overlijden kan besmetting dus alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.