Informatie over uitvaarten en het coronavirus

Marea Uitvaart volgt de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet en geeft hier eventuele updates. Marea volgt de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD op. Daarnaast is er afstemming met relevante organisaties in de uitvaartbranche. Maar wat betekent dat als een dierbare overlijdt aan het coronavirus? En gaat het rouwbezoek en de uitvaart wel door? Hieronder vindt u de belangrijkste en meest gestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Stel deze dan aan de medewerkers van Marea via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-407 96 513.

 Laatste update: 23 maart, 14.15 uur

Uitvaartverzorger regelt uitvaart op afstand

Aangepaste werkwijze vanuit richtlijn Coronavirus

15 maart 2020

Marea volgt steeds de richtlijnen van het RIVM en doet er alles aan om ook nu de kwaliteit van de dienstverlening op het hoge niveau te houden dat voldoet aan de verwachtingen van haar klanten. De richtlijnen vragen wel aanpassingen van onze werkwijze. In dit bericht leggen we uit waarom overleg met nabestaanden voor uitvaarten op afstand gaat.

Een nieuw, direct merkbaar gevolg is dat het regelgesprek – waarin een uitvaart gewoonlijk aan tafel met nabestaanden wordt geregeld – vanaf nu in principe zoveel mogelijk op afstand plaatsvindt. Dat betekent dat na een melding van overlijden, de nabestaanden minimaal thuis worden bezocht door onze uitvaartbegeleider. In plaats daarvan wordt de meeste informatie m.b.t. de uitvaart telefonisch of op andere wijze besproken. Naast het telefonisch contact kan gebruik worden gemaakt van Whatsapp en/of Facetime, of een andere beeldverbinding en e-mail als alternatief.

Voor de beeldverbinding kan Marea u een eenvoudige handleiding aanreiken.

Waardig afscheid

Marea doet er alles aan om ook nu de kwaliteit van de dienstverlening op het hoge niveau te houden en te laten voldoen aan de verwachtingen. We ontkomen er niet aan dat we op andere manieren moeten werken dan we gewend zijn. Marea staat voor een liefdevol, waardig en persoonlijk afscheid voor iedereen. Dat is en blijft ons uitgangspunt, ook nu de bestrijding van het Coronavirus om vergaande aanpassingen vraagt in ons beleid. We blijven nabestaanden met raad en daad bijstaan vanuit onze persoonlijke, zorgzame en praktische dienstverlening. 

Verspreiding virus tegengaan

Het beleid van het RIVM is erop gericht om verspreiding van het virus tegen te gaan. Marea draagt hieraan bij door zo min mogelijk nabestaanden thuis te bezoeken. Op deze manier kunnen onze medewerkers het virus ook niet verspreiden. Ook beschermt Marea door aanpassing in het beleid haar eigen medewerkers, want hiermee wordt voorkomen dat ook zij besmet raken. Zo zorgt zij ervoor dat er ten alle tijde voldoende gezonde medewerkers zij om uitvaarten kunnen regelen.

Verwacht MAREA nog meer maatregelen?

Gezien de snelheid en inhoud van maatregelen die relevante instanties (Rijksoverheid, RIVM, Veiligheidsregio’s) afkondigen, verwacht Marea dat in de komende weken alle uitvaarten door heel Nederland op afstand moeten worden georganiseerd.

Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart zijn?

Sinds 16 maart geldt voor de hele uitvaartbranche dat er bij elke afscheidsdienst maximaal 30 gasten aanwezig mogen zijn. Wie die 30 gasten zijn, beslissen de nabestaanden. Alle afscheidsdiensten vinden plaats in de aula. Gezinskamers en huiskamers zijn tot nader order gesloten. Ook Kerkelijke uitvaarten zijn mogelijk in overleg onder dezelfde voorwaarden.

Hoeveel personen mogen er bij een rouwbezoek/condoleance zijn?

Rouwbezoeken zijn alleen mogelijk in besloten kring. Er worden maximaal 3 personen tegelijk in de ruimte toegestaan, op uitnodiging van de nabestaanden, waarbij men op afstand blijft van 1½ meter van elkaar.  

Gebruik van 24-uurskamers is alleen in overleg mogelijk.

Aanvullende regels

Naast de regels voor het aantal personen, zijn er nog andere regels opgesteld voor uitvaartondernemers:

 • Er worden geen condoleancemappen/pennen etc. neergelegd/gebruikt.
 • Wij bieden tot nader order wel thanatopraxie (lichte balseming) aan, maar alleen uit te voeren in rouwcentra, zonder aanwezigheid van nabestaanden.
 • Verzorging van een overledene vindt thuis plaats (in overleg met familie, hooguit 1-2 personen op afstand van 1½ meter) of in een uitvaartcentrum zonder aanwezigheid van familie.
 • Na de verzorging wordt de overledene direct in de kist gelegd, niet meer op bed.
 • Sluiten van de kist mogen de nabestaanden zelf doen, zonder aanwezigheid van MAREA-medewerkers.
  Of sluiten van de kist doen MAREA-medewerkers, in overleg met/zonder aanwezigheid van de nabestaanden.

Crematorium Middelburg:

 • Het meegaan naar de invoerruimte is niet meer mogelijk.
 • Nabestaanden worden ontvangen in de ruimte voor de belangstellenden (de familiekamer wordt voorlopig niet gebruikt).
 • De overledene wordt aan de achterzijde van het crematorium ontvangen door 2 medewerkers. Voordat de auladienst aanvangt zorgen wij ervoor dat de overledene naar de aula is gebracht. Alleen op deze manier kunnen wij veilig werken en de afstandsregel  naleven. Het is gebleken dat inrijden en dragen teveel contacten oplevert.
 • Bij een begrafenis laten wij de kist niet meer dalen. Het dalen van de kist gebeurt als de nabestaanden niet meer aanwezig zijn. Om de kist zorgvuldig op het graf te plaatsen moeten wij nl. samen met de dragers de kist begeleiden. Wij hebben geconstateerd dat onze medewerkers hierbij geen afstand kunnen houden tot anderen. Voor het dalen zullen wij de kist zelf zorgvuldig herplaatsen.
 • Een open kist in de aula is (nog wel) mogelijk. Het sluiten van de kist gebeurt zonder aanwezigheid van onze medewerkers of alleen door onze medewerkers zonder aanwezigheid van nabestaanden.
 • Verder vragen wij van iedere corona-overledene melding te maken.

Dit dient de uitvaartondernemer te vermelden op het aanvraagformulier.

Wij brengen u ook nog graag op de hoogte van de volgende twee bijkomstigheden: zolang wij geen koffiekamer aan kunnen/ mogen bieden, berekenen wij geen extra aulatijd voor de familie.  Indien u hier gebruik van wenst te maken, dan dient dit bij het boeken aangegeven te worden door de uitvaartbegeleider (na het vastleggen is het niet meer mogelijk i.v.m. de volgende dienst). Daarnaast willen wij van iedere dienst een gratis dvd opname maken, zolang wij geen livestream verbinding beschikbaar hebben. Indien u hier gebruik van wenst te maken, dan kunt u dit aangeven op het aanvraagformulier. Live stream is overigens wel mogelijk op aanvraag(de gegevens en de kosten zijn opvraagbaar). Vanaf vrijdag 3 april a.s. kunt u de auladiensten in het crematorium in Middelburg volgen via een live-stream verbinding. (Om deze reden is dit crematorium tijdelijk gesloten voor auladiensten vanaf maandag 30 maart t/m 2 april. Er zijn wel technische crematies mogelijk).  

 • Wij bieden tot nader order geen horeca bij afscheidsdiensten en rouwbezoeken. Ook geen koffie, thee of water.
  Lees hieronder meerover deze maatregel.

Voorlopig geen horeca bij uitvaarten

Richtlijn Coronavirus over sluiting horeca

15 maart 2020

Marea volgt steeds de richtlijnen van de overheid. De steeds scherpere richtlijnen vragen wel aanpassingen van onze werkwijze. In dit bericht leggen we uit waarom er voorlopig bij uitvaarten geen horeca voor en na de afscheidsdienst meer wordt aangeboden.

Vandaag werd bekendgemaakt dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland in ieder geval tot en met 6 april a.s. gesloten zullen blijven. Als gevolg hiervan zal er voorlopig bij uitvaarten voor en na de afscheidsdienst geen horeca worden aangeboden. Dus ook geen koffie of thee. De maatregel gaat per direct in en zal vanaf dinsdag 17 maart volledig zijn doorgevoerd en zal in alle crematoria en uitvaartcentra in Nederland het geval zijn, ook van andere uitvaartverzorgers.

Gepaste afstand houden

Verder heeft de overheid iedereen in Nederland opgeroepen om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Voor de afscheidsdiensten in onze faciliteiten geldt behalve de richtlijn van maximaal 30 personen, dat we onze gasten ook verder uit elkaar zullen plaatsen zodat aan dit advies kan worden voldaan. 

Zijn er mogelijkheden om meer dan 30 gasten bij de uitvaart te betrekken?

Het aantal gasten dat aanwezig mag zijn, is echt maximaal 30.

Voor de mogelijkheden in de AULA van het crematorium verwijzen wij u naar een eerdere vermelding bij ‘Aanvullende regels’. Bij een kerkdienst is het mogelijk deze over het algemeen te volgen via de Kerktelefoon. 

Uitvaartverzorger regelt uitvaart op afstand

Per 15 maart vindt het regelgesprek plaats op afstand. Dat is even wennen, want normaal gesproken zitten wij als uitvaartbegeleider met de familie aan tafel om het afscheid te regelen. Deze maatregel betekent dat de uitvaartbegeleider de afscheidsdienst op een andere manier met de nabestaanden bespreekt. Wij doen er alles aan om ook nu de kwaliteit van onze dienstverlening op het niveau te houden die voldoet aan de verwachtingen en u van ons gewend bent. 

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier. U kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer 06-407 96 513. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. De MAREA-medewerker aan de telefoon zal ook vragen of u als nabestaande gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten, niezen en koorts.

Deze klachten ziet het RIVM als mogelijke signalen voor een besmetting met het coronavirus. U krijgt telefonisch uitleg over hoe de uitvaart wordt geregeld.

Kan de uitvaart van een besmet persoon doorgaan?

Uitvaarten kunnen doorgaan. Uw dierbare krijgt vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is besmet. Rouwbezoeken kunnen ook doorgaan. Wij volgen een hygiëneprotocol waarin ook de zorg voor overledenen met verhoogd besmettingsrisico is beschreven. Zo dragen onze medewerkers waar nodig bijvoorbeeld extra beschermende kleding. Nabestaanden krijgen hierover uitleg. De kans op verspreiden via een overleden persoon is klein.

Kan iemand met het coronavirus thuis opgebaard worden?

Vanuit het oogpunt van het besmettingsrisico is er geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs met de kist open. Handcontact met de overledene door de nabestaanden kan ook, mits daarna de handen goed gewassen worden of gebruik gemaakt wordt van handalcohol.

Is iemand die is overleden aan het coronavirus nog besmettelijk?

Het RIVM heeft op deze vraag laten weten, dat het huidige Coronavirus (Covid-19) een nieuw en onbekend virus is. Maar uit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen, blijkt dat de overleving van het virus na overlijden van de patiënt, kort is. Bij lage temperaturen (door koeling) en bij hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Na overlijden kan besmetting dus alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Hoe kan ik iemand condoleren nu handen schudden niet is toegestaan?

Wij hebben hiervoor drie andere manieren van condoleren bedacht: door de eigen hand op het hart te leggen, de handen ineen te vouwen voor de borst of met beide handen een handkus te geven. Bij het regelen van de uitvaart zal de MAREA-medewerker dit onderwerp met de nabestaanden bespreken. Zij kunnen ervoor kiezen dat aan het eind van een afscheidsdienst de MAREA-medewerker deze of zelfgekozen manieren door de nabestaanden van condoleren onder de aandacht brengt.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een rouwcentrum of uitvaart komen?

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. In lijn met de richtlijnen van de overheid vragen wij deze mensen met klem om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen met de nabestaanden.

Verzekeringen

Heeft een overlijden als gevolg van het coronavirus gevolgen voor mijn verzekering?

Bij het regelen van de uitvaart volgen we de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zoals hierboven is uitgelegd.
Als de verzekerde met een overlijdensverzekering overlijdt als gevolg van het coronavirus, gelden de normale voorwaarden. Er gelden geen speciale regels of uitzonderingen bij overlijden als gevolg van dit virus.

Overlijden in het buitenland

Ben ik verzekerd als ik naar een land ga waarvoor door het coronavirus een negatief reisadvies geldt?
Als een verzekerde overlijdt als gevolg van het coronavirus, dan is die verzekerd van een uitvaart in Nederland, of van een geldbedrag. Het maakt hierbij niet uit waar ter wereld het overlijden plaatsvindt. Het vervoer van de overledene vanuit het buitenland is niet altijd mee verzekerd.

Hiervoor geldt:
* Is het negatieve reisadvies bij het begin van de reis bekend? Dan is het  

  vervoer van de overledene terug naar Nederland niet verzekerd.
* Kwam er een negatief reisadvies tijdens het verblijf in het buitenland?

  Dan is het vervoer naar Nederland wél verzekerd.

* Er is zelfs sprake van een eigen bijdrage die van u gevraagd wordt voor de

  terugreis, uw reisorganisatie is daarvan op de hoogte.   

Wij hopen u met deze informatie op de hoogte gesteld te hebben van de aangescherpte regels. Indien er onduidelijkheden zijn of u wilt met ons iets bespreken, dan vernemen wij dat graag van u. Wij wensen u en uw naasten (zowel zakelijk als privé) veel sterkte toe in deze moeilijke periode.