Kinderen en de dood

“Mama, kan ik bellen naar mijn broertje? Nee?! Kan ik dan nooit meer met hem praten? Nee? Oh, wat jammer!...... Is het ver naar de hemel? Ja……..?
We kunnen toch gewoon met het vliegtuig naar hem toe gaan?…….

”Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verliezen, ook kinderen. Ook zij kunnen er niet om heen: je wordt geboren, je leeft en je gaat dood. Als een kind ooit al eens eerder geconfronteerd is met de dood, was het meestal een ouder iemand, een opa of oma, dan is het voor hen nog een beetje te begrijpen. Maar het kan ook een papa of mama zijn of een broertje of zusje, een vriendje of vriendinnetje, een kind van school.

Kinderen kun je de verdrietige kanten van het leven niet besparen. Hoe graag we ook zouden willen, we helpen hen er niet mee. Kinderen willen het liefst betrokken zijn bij alles wat er om hen heen gebeurt, ze kunnen helpen of gewoon aanwezig zijn na een overlijden. Kinderen die een leerproces doormaken in het omgaan met de dood, hebben een voorsprong wanneer ze in werkelijkheid met de dood geconfronteerd worden. Op die manier krijgen ze ook de kans om alles mee te maken en de vragen te stellen die ze hebben. MAREA vindt het belangrijk kinderen een warme en liefdevolle ervaring mee te geven rondom de dood. Open en eerlijk antwoord geven op alle vragen.

Marea Uitvaart is uw uitvaartbegeleider in Zeeland. Heeft u vragen, of wilt u dat uw kinderen op een liefdevolle manier bijgestaan worden bij het verlies van een geliefde? Neem dan gerust contact met ons op.