Direct na het overlijden

Wat te doen direct na overlijden?

Wat kan ú als eerste doen wanneer u thuis met een overlijden te maken krijgt? Voordat u contact opneemt met MAREA moet er eerst een (huis)arts bij u langs komen om de dood vast te stellen. Nadat deze geweest is kunt u MAREA bellen, 24 uur per dag. De uitvaartbegeleidster van MAREA zal u vragen stellen om er achter te komen wat de bedoeling is. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de verzorging en de opbaring van de overledene. Wie daarbij aanwezig willen of kunnen zijn. De tijden waarop dit alles gebeurt worden met u in overleg bepaald. De mogelijkheid om thuis te worden opgebaard of dat u wenst dat de overledene naar een rouwcentrum wordt overgebracht, etc.

Overlijdt men in het ziekenhuis of in een instelling, dan zullen de verpleegkundigen of verzorgenden de procedure met u bespreken. Indien u dit niet kunt of wilt, kan MAREA dit voor u doen. De tijd dat de uitvaartbegeleidster van MAREA bij u langs komt kan per telefoon worden besproken. Hierover kunt u meer lezen bij Het eerste gesprek.

Misschien kunt u, voordat we bij u langs komen, vast het een en ander opzoeken waar we wat mee kunnen tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld het trouwboekje waarin gegevens over de geboorte van de overledene staan en van diens ouders of andere officiële papieren.