Wie is Marea Uitvaart?

 

 

Marianne van de Graaf

 

Mijn naam is Marianne van de Graaf, de persoon achter Marea Uitvaart.

Ik heb een medische achtergrond, heb 25 jaar als doktersassistente gewerkt op verschillende locaties. Heb van 2001 tot en met 2003 als leerling-verpleegkundige in het Ziekenhuis Walcheren gedeeltelijk de studie verpleegkunde HBO/V gevolgd. Vanuit mijn werk- en levenservaring voel ik affiniteit met mensen die in een terminale fase verkeren; deze mensen komen uiteindelijk te overlijden. Dit overlijden, "de dood", brengt vele facetten met zich mee, zoals onder andere: rouw en verdriet en het begeleiden van nabestaanden.

Begeleiding bij uw verlies

Hier ligt mijn kracht en tevens mijn uitdaging. Het voelt voor mij heel natuurlijk het proces rond het overlijden te begeleiden. Ik bezit empathie, kennis, (levens-)ervaring en de kwaliteit om nabestaanden te begeleiden waarmee ik anderen van dienst kan zijn. Wat heeft me hiertoe gedreven? Persoonlijk heb ik eerder meerdere ervaringen met de dood meegemaakt, van heel dichtbij. 

Kwam voor mijn opleiding in aanraking met dit fenomeen, of de dreiging ervan en ben erover gaan nadenken, het gaan opzoeken en me erin gaan verdiepen. Toen heb ik ervaren dat dit was waarvoor ik mij wou gaan inzetten. Ik ben graag onder de mensen, ik kan en wil heel dichtbij mijn medemens zijn om hen te helpen en te kunnen ondersteunen in zo'n moeilijke periode. Juist tijdens en na het overlijden van een dierbare.  Allereerst ben ik scholing gaan volgen om overledenen te kunnen verzorgen. Hierna ben ik in de periode 2005/2006 de HBO-opleiding in Zwolle gaan volgen bij 'Marjon Klaassen' tot uitvaartbegeleider, tegenwoordig "Meander Opleidingen'genoemd. Hierbij werd de basis gelegd om een eigen onderneming te gaan starten. Tijdens deze opleiding heb ik meerdere stages gevolgd in Rotterdam en omgeving om de praktijk te ervaren en me te bekwamen in dit vak. Na deze periode volgden nog enkele maanden waarin ik werkervaring heb opgedaan bij een collega-uitvaartonderneming als uitvaartbegeleider. Zo heb ik me kunnen voorbereiden om mijn eigen bedrijf Marea uitvaart te kunnen starten.

Het is echt een vak dat bij mij past. Door mijn betrokkenheid te tonen, tijd en aandacht te investeren kan ik u vanuit mijn opgedane kennis professionele begeleiding bieden. Ik ondersteun u op liefdevolle wijze, zodat we samen toe kunnen werken naar een warm, liefdevol afscheid.

Ik informeer u graag over de mogelijkheden die er zijn rondom een uitvaart.

De betekenis van Marea

Zoutelande, (Walcheren) waar het bedrijf van MAREA gevestigd is, ligt heel dicht aan zee. "Mare" is de Spaanse betekenis voor "zee". De zee, die neemt en geeft. De zee, waaraan ik woon in Zoutelande. Omdat alles wat met de zee te maken heeft voor veel mensen heel belangrijk is in hun leven, is gekozen voor een naam die daar mee in verbinding staat: MAREA. Bijkomstigheid is dat men vaak denkt dat MAREA de afkorting is van Mar(ianne) en anderen, wat zeker ook niet vreemd zou zijn, omdat ik met meerdere uitvaartbegeleiders werk.  

De letterlijke betekenis van MAREA is: "getij " 

Dit staat voor eb en vloed, voor het komen en gaan van de golven van de zee.

"Getij" staat niet alleen voor eb en vloed, het heeft symbolisch ook te maken met het leven dat ontstaat en verloren gaat, met daarbij het verdriet (zoute tranen) dat komt en gaat in golfbewegingen als eb en vloed. De cirkel van geboren worden tot aan het sterven is te vergelijken met eb en vloed, met andere woorden: MAREA.

Het gedicht van Marea

Eb en vloed gedicht

Alles heeft zijn tijd
alles heeft zijn uur
alles heeft zin
op zijn eigen tijd

Tussen geboorte en dood
is de mens geworden
vrucht van zijn eigen zwoegen
in de gegeven tijd

Er is een tijd om leven te schenken
er is een tijd om de dood te aanvaarden
er is een tijd van ontvangen
en een tijd om afscheid te nemen

Eeuwige voortgang van nemen en geven
Eb en vloed van het dagelijks leven
een niet te doorgronden geheim